באנגים למתחילים – מבקבוק פלסטיק ועד לאמנות זכוכית

באנגים – באנג – או בשמו המקורי מקטרת מים – הוא מכשיר המשמש לעישון, בדרך כלל לא של טבק בלבד, ועבור צרכנים רבים הוא נחשב לשיטת הצריכה המועדפת גם לעומת ג'וינטים, מכשירי אידוי או שמן. איך זה עובד, למה זה עדיף מג'וינט, אילו סוגי באנגים קיימים בשוק ומה ההבדל ביניהם? הכל על באנגים למתחילים:

באנגים, ישנן לא מעט דרכים צרוך וויד. הדרך שמאז ומתמיד הייתה הנפוצה ביותר בעולם כולו היא עישון, ואכן מרבית חובבי הוויד בישראל עדיין מעדיפים את הדרך הישנה והטובה על פני אלטרנטיבות כמו מכשירי אידוי או הכנת מיצויים.

עישון קנאביס מתבצע בדרך כלל באחת משתי דרכים: ג'וינט (סיגריית קנאביס) או באנג – מכשיר דמוי בקבוק עם בסיס רחב המלא במים, דרכם זורם העשן שנפלט מהקנאביס בעת העישון, בדומה למנגנון הפועל בנרגילה.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

באנגים – לא מילה גסה, בסך הכל קנה חלול

עד לאחרונה המילה "באנג" הייתה נחשבת לטאבו בישראל, למילה גסה שכולם מתכחשים אליה. זה לא מפתיע – הציבור הישראלי, שגדל לתוך מסע ההפחדה של הרשות למלחמה בסמים, ספג לאורך הזמן פרסומות ומסרים שמציירים את הבאנג ככלי מטונף ומזוהם, מינימום הקריסטל מת' של עולם הוויד.

ובכן, אנו יודעים ש-"באנג" זאת לא מילה גסה, אבל האם בכלל ידעתם מאין היא מגיעה? שמו של כלי העישון מגיע מתאילנד ופירושו בשפה המקומית הוא "קנה-חלול". פירושו של השם מרמז על החלקים השונים המרכיבים את הבאנג, ובמרכזו הקנה החלול, ממנו שואפים את העשן. כדי להשלים את הפער, הנה עוד כמה דברים שאולי לא ידעתם על באנגים:

מפרט טכני – קנה חלול וקצת מים, איך זה עובד?

הבאנג מורכב ממספר חלקים פשוטים ובסיסיים, וניתן למעשה לייצר באנג מאולתר מכל בקבוק משקה קטן או מיכל פלסטיק מוארך דמוי בקבוק, אם כי באנג איכותי יהיה עשוי זכוכית בלבד. החלק הרחב יותר של הכלי משמש כדי להכיל את המים, ולתוך המים מוכנסת צינורית קטנה יותר ("מבחנה") שקצה אחד שלה טבול במים והקצה השני והגדול יותר שלה נשאר מחוץ למיכל האחסון כדי לשמש בתור "ראש" בו יונח הוויד לפני העישון.

לעיתים ניתן למצוא בגוף הבאנג חור נוסף הדומה לחור של הצינורית, חור זה נקרא "צ'וק", והוא נועד להעניק למעשן שליטה על כמות העשן הנצרכת. לא בכל באנג יהיה צ'וק, בעיקר לא בכלים פשוטים וזולים יותר, אך זה תלוי בדרך כלל בהעדפת המשתמש.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

מפלסטיק מאולתר ועד אומנות זכוכית – באנגים זאת תרבות שלמה

אחד הדברים הנהדרים בכלי העישון הזה הוא ללא-ספק הפשטות שלו, שכן ניתן לייצר אותו מכל דבר כמעט: בקבוק משקה ריק מפלסטיק, צנצנת ישנה, אגוז קוקוס, עץ, זכוכית, מתכת והיד עוד נטויה. זה פשוט: עושים חור קטן בצד הכלי, דוחפים את הצינורית בזווית כלפי מטה, המהדרין יוסיפו גם צ'וק, וסטלני-העל יעיזו לומר שהם מעדיפים באנג זכוכית או באנג העשוי מאגוז קוקוס. וזהו – הרי לכם באנג לתפארת. לא מפחיד כמו שחשבתם נכון?

בעת השימוש, המשתמש ראשית יחזיק את הבאנג בידו, ויניח כמות מכובדת של קססה קצוצה היטב ("גושים" נוטים להיתקע בצינורית העישון ולסתום אותה) בתוך הקצה העליון של מבחנת הזכוכית. אם יש לבאנג צ'וק, המשתמש יסתום אותו באמצעות אחת אצבעותיו טרם ההדלקה.

ועכשיו כשהכל מוכן – את הלהבה נכוון ישירות אל הקצה העליון של מבחנת הזכוכית (אל הקססה) ובו-זמנית ניקח שאיפה ארוכה ומתוקה מהפיה. הקססה תתחיל להישרף ועשן לבן יתחיל לצאת באופן פלא מתוך המים ולמלא את החלל המרכזי של הבאנג. משחררים את האצבע מהצ'וק והופס! – כל העשן עובר אל הריאות בבת אחת.

היתרון טמון במים, בחיסכון ובניקיון

לשימוש בבאנג מספר יתרונות מובהקים על פני שימוש בשיטות עישון אחרות. לבאנג ישנו יתרון אחד שמבדיל אותו מג'וינטים וממקטרות שונות – סינון במים. המים בבאנג מסננים את חלקיקי העשן הכבדים והמזיקים, ובכך גורמים לצניחה ושקיעה של חומרים לא רצויים כגון טבק (תשמחו לדעת שדווקא ל-THC יש מסיסות נמוכה מאוד במים) ומזהמים אחרים.

בעישון ג'וינט למשל, תקבלו לריאות את כל התכולה שלו, כולל את הנייר ממנו הוא מגולגל. הפילטר יתחמם במהלך השימוש ועלול גם להשאיר לכם סימנים שחורים על השפתיים. לעומת זאת, בבאנג אין סימני לכלוך מכל סוג שהוא, מלבד אולי קצת ריח.

עם זאת, מכיוון שבאנג, שלא כמו ג'וינט, הוא רב פעמי, כדי לקבל ניקיון אתם צריכים לדאוג לתחזוקה. גם אם הבאנג שלכם הוא באנג זכוכית מעוצב וגם אם זה באנג העשוי מבקבוק פלסטיק עם מבחנת זכוכית, הלכלוך יגיע, ואם לא תטפלו בו נכון, הוא גם עלול להישאר. העיקרון המנחה בניקיון הבאנג שלכם הוא שככל שהבאנג נקי יותר, כך הסחיבה תהיה קלה וטעימה יותר. לכן, מומלץ להקפיד לנקות את הבאנג לאחר כ-10 עד 20 שימושים. על מנת לנקות את הבאנג נצטייד בסקוטץ', מעט סבון כלים (עדיפות לסבון מקטרות מקצועי) והרבה מים.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

מים – מסננים ומנקים את העשן בדרך אליכם

מומלץ להקפיד לנקות את כל הלכלוך השחור שהצטבר בדפנות הפנימיות של הבאנג באמצעות מנקה הבקבוקים, המים והסבון. את המבחנה ננקה באמצעות מנקה המקטרות מתחת לזרם מים חמים בכיור. והנה, הבאנג שלכם נראה ומרגיש כמו חדש.

בסוף הניקיון – ייבשו באמצעות נייר-סופג את פנים המבחנה, את הפיה ואת חלקו החיצוני של הבאנג. זהו אחד החלקים החשובים ביותר, שכן חלקים שיישארו רטובים יצברו לכלוך רב יותר ותוך זמן קצר יותר.

מלבד היתרון שבניקיון, השימוש בבאנג ידוע גם כממסטל יותר מעישון ג'וינטים, וזאת משום שלמשתמש ניתנת הזדמנות לשאוף הרבה יותר עשן בשל המים המקררים אותו. כך, כמות העשן הנכנסת לריאות גבוהה יותר, ויותר עשן, משמע – יותר סאטלה, אך במקביל גם כזו שיורדת מהר יותר, בשל מהירות עלייתה.

לסיום, יתרון נוסף שיש לעישון באנגים על פני עישון ג'וינטים הוא חיסכון משמעותי בבזבוז החומר. לעומת ג'וינט שנשרף בחלקו ללא עישון בכלל, כלומר מתנדף ברוח, "ראש" של באנג נצרך בדרך כלל בשלמותו בבת אחת, ללא כל חומר שמתבזבז.

אילו סוגי באנגים ואביזרים קיימים?

1. באנג מאולתר – פלסטיק או זכוכית

הבאנג המוכר ביותר, שעשוי בדרך כלל מבקבוק משקה קטן של חצי ליטר שעשו בו חור או שניים והכניסו לתוכו גומיה (או נייר דבק דחוס) ומבחנה. סוג כזה של באנג הוא לא בדיוק רב פעמי, ובאופן כללי לא מומלץ להשתמש בו כיוון שהוא עשוי חומר המתכלה בחום.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

באנג פלסטיק מאולתר – לא מומלץ לבריאות

ישנם צרכנים שמעדיפים להכין בעצמם באנג מאולתר מבקבוק זכוכית, אך אלתור שכזה ידרוש מכם מקדח זכוכית מיוחד או ראש קידוח מהיר למכשיר דמוי "דרמל" או כלי עבודה דומה המסוגל להסתובב במהירות גבוהה ולבצע קידוח עדין שלא ישבור את הזכוכית.

2. באנג חלק אחד – פלסטיק או זכוכית

באנג בסיסי שיוצר בצורה ראויה ולא אולתר מחומרים אקראיים, יהיה עשוי בדרך כלל מחתיכה אחת מוצקה ובלתי מתפרקת של פלסטיק או זכוכית, כאשר באנגים מפלסטיק (גם אקרילי יקר) או כאלה בעלי מבחנה ממתכת נחשבים בדרך כלל לפחות איכותיים.

באנגים מפלסטיק אקרילי - עדיף מאשר בקבוק שתייה ישן

באנגים מפלסטיק אקרילי – עדיף מאשר בקבוק שתייה ישן

החומרים מהם עשויים הבאנגים הללו עמידים יותר לחום ואינם מתכלים, ובכל מקרה צינורית העישון בשני המקרים הללו תהיה עשויה מזכוכית בלבד ללא כל חלק עשוי גומי או פלסטיק שיכול להישרף. בבאנגים מסוג זה יהיה בדרך כלל חור אוורור המשמש כצ'וק, וגם הימצאותו של חור כזה מעידה במרבית המקרים על רמת איכות גבוהה יותר של הבאנג עצמו.

3. באנג שני חלקים עם מבחנה נשלפת – זכוכית בלבד

הסוג השלישי והאיכותי יותר בדרך כלל של באנגים הוא כאלה בעלי "ידית" המחוברת למבחנה, או לחלופין ראש עליון מתפרק, שהופכים אותה לחלק נשלף בקלות שמתפקד במקום צ'וק מסורתי ומאפשר שאיפה קלה יותר של העשן בסיום פעולת העישון.

באנגים מפלסטיק אקרילי - עדיף מאשר בקבוק שתייה ישן

ראש נשלף או מבחנה עם ידית – הכלים של המקצוענים

באנגים עם מבחנה נשלפת יהיו עשויים זכוכית בלבד, מכיוון שקהל היעד של באנגים אלה הם בדרך כלל צרכנים וותיקים שעושים שימוש תדיר בקנאביס ויודעים להשתמש רק בטוב ביותר.

4. באבלר – בין באנג למכשיר אידוי

באבלר (בקבוק בבלריה) הוא כלי עישון שלא רבים מכירים, ולמעשה הוא דומה לשילוב בין באנג לבין עישון ג'וינט – מה שנקרא הטוב משני העולמות, במכשיר אחד. זהו באנג קטן מאד, שצריך להשתמש בו בעדינות, גם מבחינת עוצמת השאיפה.

דרכי צריכת קנאביס - באבלר

באבלר – שילוב מעניין בין ג'וינט לבאנג

החוויה שמתקבלת מעישון בבאבלר היא חלקה ונעימה יותר, גם עבור אלו שמעשנים גו’ינטים בדרך כלל וגם לאלו שמעדיפים עישון ב’באנג’. האפקט שמתקבל הוא מעט עדין יותר ביחס לבאנג, גם בגלל הגודל הקטן יותר של המבחנה וגם מעוצמת השאיפה – שחלשה יותר בבאבלר.

5. לוכד אפר / מסנן משני – לניקיון טוב יותר של העשן

אביזר בו נעשה שימוש בקרב צרכני באנגים "רציניים" הוא מה שנקרא לוכד אפר, שבחו"ל נקרא מסנן משני, ותפקידו הוא פשוט: להעביר את העשן, שכבר עבר סינון במים, סינון נוסף לפני שהוא מגיע לפה של המשתמש.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

לוכד אפר – מוסיף ניקיון וקלילות לכל באנג

לוכד אפר שכזה מבטיח עשן "רך" יותר וקל יותר לשאיפה, ובמקביל לא מאריך במיוחד את הזמן הדרוש לשאיפה או את עוצמת השאיפה הנדרשת להבאת העשן לחלל הפה. לכן, הוא מהווה תוספת מצוינת לבאנג, בתנאי שהוא עשוי זכוכית כמובן וניתן להרכיב עליו אביזרים נלווים.

6. תופסני קרח – לקירור יעיל יותר

קירור המים שנמצאים בבאנג היא אחת הדרכים לקרר עוד יותר את העשן שעובר בהם סינון, כדי שיהיה קל ונעים יותר לשאיפה עד שיגיע לפה. דרך נוספת לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, היא להשתמש בקירור ישיר על ידי קוביות קרח או במקרה של באנגים צרים גלילי קרח מוארכים, כמו אלו שמתאימים למילוי בבקבוקי מים.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

תופסני קרח לבאנג – קירור מושלם לעשן

בדיוק למטרה זו, ישנם באנגים מיוחדים (שוב, בעיקר זכוכית) שבנויים עם 3 "שפיצים" בולטים בחלק הפנימי של הצינור המרכזי שלהם. אלו נועדו כדי למנוע מהקרח להחליק עד למטה ולהיכנס לתוך המים, ולהשאיר אותו במקום כדי שכל העשן שיוצא מהמים יעבור דרכו לקירור נוסף.

7. ראש זכוכית מחוסמת – לצריכת דאב ומיצויים

אחד החסרונות בשתי שיטות העישון העיקריות – בג'וינטים כמו בבאנגים – הוא חוסר ההתאמה שלהן לצריכה של מיצויים, בעיקר דאב אבל גם שמנים ותמציות מסוגים שונים בכדי לגשר על הפער הזה, המציאו חכמים ראש ייעודי לבאנג שעשוי מזכוכית מחוסמת או ממתכת, ומיועד לחימום בטמפרטורה גבוהה.

באנגים למתחילים - מבקבוק פלסטיק ועד לאומנות זכוכית

ראש דאב לחימום – לעשן בלי אש ובלי עשן

את הראש הזה מחממים עם מבער ידני או מצת טורבו, ולאחר שהוא מגיע לטמפרטורה גבוהה מספיק, ניתן להצמיד אליו את הדאב או לטפטף עליו את השמן, ובכך לצרוך את המיצוי ללא נייר או חומרים נלווים מיותרים אחרים.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *